Μοντεσσοριανή Αγωγή

Η Μαρία Μοντεσσόρι γεννήθηκε στην Ιταλία το 1870. Το 1892 ξεκίνησε τις σπουδές της στην ιατρική και αποτελεί την πρώτη γυναίκα γιατρό της Ιταλίας! Αργότερα, και αφού εργάστηκε ως γιατρός στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου της Ρώμης, απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά και τις νοητικές του ικανότητες. Έτσι, το 1902 ξεκίνησε να σπουδάζει Παιδαγωγικα.

Όταν άνοιξε το πρώτο της σχολείο, «Το σπίτι των παιδιών» (Casa dei Bambini), ξεκίνησε να εφαρμόζει κάποιες από τις πρώτες και γνωστές σήμερα μεθόδους της παιδαγωγικής της και αμέσως παρατήρησε εξαιρετικά αποτελέσματα ανάπτυξης στα παιδιά μα και στους γονείς. Στη συνέχεια οι έρευνές της επεκτάθηκαν με αποτέλεσμα η μέθοδός της να γίνει ευρέως γνωστή ενώ παράλληλα τα Μοντεσσοριανά σχολεία άρχισαν να πληθαίνουν σε όλο το κόσμο! Το «Κίνημα Μοντεσσόρι» ήταν πλέον γνωστό παντού και η δουλειά της δρ. Μοντεσσόρι ανταμείφθηκε. Βραβεύτηκε όχι μόνο για το παιδαγωγικό της έργο αλλά και για το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε για τη παγκόσμια ειρήνη. Τιμήθηκε τρείς φορές για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και πέθανε το 1952 σε ηλικία 82 ετών.

Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει η Μοντεσσοριανή αγωγή αφορούν στην ανάπτυξη του παιδιού σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως το παιδί έχει τη δυνατότητα να φροντίσει περιβάλλον γύρω του (για παράδειγμα πότισμα λουλουδιών) αλλά και τον εαυτό του (για παράδειγμα χτένισμα μαλλιών ή πλύσιμο χεριών). Πέρα από αυτό, τα παιδιά αναπτύσσονται κοινωνικά, αφού αποκτούν σχέσεις μεταξύ τους και μαθαίνουν βασικές αρχές της κοινωνικής συμπεριφοράς όπως για παράδειγμα η ευγένεια ή ο σεβασμός.

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μέσα σε μια Μοντεσσοριανή αίθουσα είναι καθορισμένες από τον ίδιο τον παιδαγωγό, ο οποίος γνωρίζει τις μαθησιακές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες του κάθε παιδιού και είναι σε θέση να την προσαρμόσει ανά πάσα στιγμή. Το υλικό που χρησιμοποιείται φτιαγμένο από την δρ. Montessori και σαφώς προσαρμοσμένο στην εποχή μας. Ενδεικτικά, τα υλικά με τα οποία απασχολούνται τα παιδιά είναι:

  • Υλικά για την ενασχόληση με τον πρακτικό βίο. Συνήθως τα υλικά αυτά είναι φτιαγμένα από τον ίδιο το παιδαγωγό και αφορούν σε όλες τις απλές, καθημερινές δραστηριότητες του σπιτιού.
  • Αισθητηριακά υλικά τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη των πέντε αισθήσεων. Για παράδειγμα, γίνεται η πρώτη επαφή με τα σχήματα, τα μεγέθη, τα χρώματα, τις οσμές και τους ήχους.
  • Το γλωσσικό υλικό, είναι ειδικά διαμορφωμένο ώστε να εισάγει βασικές γλωσσικές έννοιες στο παιδί από πολύ μικρή ηλικία. Αρχίζοντας από τον προφορικό λόγο και την έκφραση της σκέψης, το υλικό μαζί με τον παιδαγωγό οδηγεί το παιδί στην κατάκτηση βασικών γραμματικών και συντακτικών κανόνων.
  • Το λογικομαθηματικό υλικό είναι επίσης ειδικά διαμορφωμένο ώστε να εισάγει με ομαλό και ευχάριστο τρόπο βασικές μαθηματικές έννοιες σε μικρή ηλικία. Απώτερο στόχο αποτελεί η ανάπτυξη της μαθηματική σκέψης στο παιδί ή αλλιώς η δημιουργία ενός «μαθηματικού μυαλού».